Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Te harde voeg

Goede bedoelingen zijn niet voldoende, vakmanschap is minstens zo belangrijk bij de renovatie van een gebouw. De nieuwbouw-metselaar heeft niet altijd verstand van oude materialen en technieken. Een goed voorbeeld daarvan is het opnieuw voegen van oud metselwerk. Los van de vraag of dat echt wel nodig is (je verwijdert immers origineel materiaal), je moet wel weten wat je doet als je aan zo'n klus begint. Moderne mortel bevat veel portlandcement en die laat geen vocht door. Poreuze steen neemt bij regen vocht op en dat kan niet weg via de voegen wanneer die harder zijn dan de steen. Vooral bij baksteen zien we dit probleem omdat veel voegers zonder ervaring met oudere gebouwen denken de eigenschappen van baksteen wel te kennen: "baksteen = baksteen".
Vooral bij vorst gaat het dan mis. De steen bevriest en drukt de harde voeg eruit. Wanneer alleen die slechte voegen het loodje zouden leggen, was het niet zo erg, maar de baksteen begeeft het vaak ook.
Zelfs bij restauraties van belangrijke rijksmonumenten gaat het soms mis. Dan wordt achterstallig onderhoud in feite vervangen door toekomstige bouwkundige gebreken, die nog erger zijn. De 'verknipte voeg' past in dit beeld.
De overheid dient door goede voorlichting te bevorderen dat goede bedoelingen tot goede resultaten leiden dankzij goed vakmanschap.

Tekst: Jean Penders (03-2009). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders